Ekologická výchova

Záchranná stanice se změnila v minijesle pro holátka plcha velkého

Nečekaná lavina jen několik dní starých mláďat ohroženého plcha velkého v posledních dnech zaměstnává ošetřovatele Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Od 10. srpna stanice přijala již 21 bezprizorních plších mláďat, zatímco za celou předchozí dobu fungování pražské stanice, tj. od roku 2012, „využili“ jejích služeb pouze 3 plši. V péči ošetřovatelů v srpnu skončila i plší sedmerčata, která se narodila v samotném zeleném srdci hlavního města – do stanice putovala ze zničeného hnízda u Hladové zdi na Petříně, který je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu plcha velkého v Praze. Mezi přijatými plchy bylo také několik osiřelých mláďat z okolí Prahy.

mlade-plcha

Nejstarší plši, o něž se nyní stanice stará, mají sotva 20 dní. Péče o novou generaci malých hlodavců je nesmírně náročná. Jako jsou v přírodě mláďata několik týdnů po narození zcela závislá na matce, tak musí být připraven v pohotovosti také její člověčí náhradník. Každé tři hodiny (a to i v noci) jim ošetřovatelé podávají speciální mléko a v mezičase naopak stimulují jejich vyměšovací systém, neboť malí plši si teprve osvojují potřebné vylučovací reflexy.

Navzdory krušným začátkům mají mláďata při správné péči velkou šanci, že dospělý život prožijí ve volné přírodě. Ve stanici si ale budou muset počkat přinejmenším do jara příštího roku. Plši se totiž ukládají k dlouhému sedmiměsíčnímu zimnímu spánku už v září nebo v říjnu a do té doby by mláďata nestihla dostatečně vyrůst a zesílit, natož se seznámit s venkovním světem. Na jaře se všechny plší skupinky vrátí zpátky do míst, kde se narodily, a v okolí svého rodiště si najdou vlastní hnízda.

Plch velký se způsobem života v lecčems podobá veverce. Výborně šplhá, je mrštný a ohebný, má dlouhý huňatý ocas, s nímž udržuje rovnováhu při akrobatických skocích ze stromu na strom a nejlépe se cítí právě mezi větvemi v korunách stromů. Tam si také neustále shání potravu, aby dohnal dlouhý čas, který prospal během zimy. Na jaře se živí výhonky a mladými listy a občas vybrakuje ptačí hnízdo nebo spolkne drobný hmyz. S blížícím se podzimem se jeho pozornost přesouvá k bobulím, ořechům, houbám a hlavně žaludům a bukvicím. Jen málokomu se ale podaří plcha mezi listovím zahlédnout, neboť tento malý obratný hlodavec je aktivní hlavně večer a v noci. Plch velký patří do čeledi plchovitých, z níž v Česku žijí 4 druhy. Plch velký, lesní a zahradní i plšík lískový se řadí mezi chráněné živočichy.

tisková zpráva ke stažení