Kam nás to vezou? Jedeme na výlet? A bude tam něco dobrého k snědku? To všechno se zvědavá a neustále hladová plší sedmerčata měla už brzo dozvědět. V úterý 16. května večer jsme poblíž Hladové zdi na Petříně slavnostně vypustili sedm plchů velkých, které naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy jako sotva několik dní stará holátka ze zničeného hnízda zachránila loni v srpnu. Po devíti měsících, které strávili v péči ošetřovatelů, se nyní sourozenci konečně vrátili domů na Petřín, který je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu ohroženého plcha velkého v Praze.

Plší mláďata jsou několik týdnů po narození zcela závislá na matce. Ošetřovatelé malé plchy museli nejprve každé tři hodiny krmit speciálním mlékem, později jim připravovali svačiny hlavně z ovoce a semínek. Ačkoli mláďata dobře prospívala, podzim a zimu přečkala v záchranné stanici. V přírodě se totiž plši ukládají k dlouhému sedmiměsíčnímu zimnímu spánku už v září nebo v říjnu a v té době by ještě nesamostatná malá mláďata sama venku nepřežila. Teprve nyní přišel správný čas, kdy se dorostlí plši mohli vrátit zpět do přírody, aby si poblíž svého původního rodiště mohli najít svá vlastní hnízda.

P1610710

K Hladové zdi jsme plchy přenesli v budce, v níž vyrůstali a jsou na ni zvyklí. Proto jsme ji také na místě dočasně nechali, aby se plši měli kam vracet, než se v novém teritoriu zorientují, najdou si útulné skrýše a vybudují si svá vlastní hnízda. Pro plší sourozence to sice byl den plný převratných novinek, nové výzvy se ale rozhodně nezalekli. Ten nejodvážnější se hned vypravil prozkoumat okolí. Doufáme, že výprava přinesla uspokojivé výsledky a že staronový domov se plchům bude zamlouvat.

V loňském roce pražská záchranná stanice zachránila rekordní počet plchů. Zatímco za celou předchozí dobu fungování, tj. od roku 2012, měla stanice celkem jen 3 plší pacienty, loni v její péči v průběhu srpna a září skončilo kromě plších sedmerčat z Petřína dalších 15 plchů velkých. Obvykle šlo o osiřelá a vyhladovělá mláďata, a tak se stanice na pár týdnů změnila v hotové plší minijesle.

Malé plšátko v době příjmu vážilo 10 g

Při příjmu měla plší holátka sotva 10 gramů

Plch velký se způsobem života v lecčems podobá veverce. Výborně šplhá, je mrštný a ohebný, má dlouhý huňatý ocas, s nímž udržuje rovnováhu při akrobatických skocích ze stromu na strom a nejlépe se cítí právě mezi větvemi v korunách stromů. Tam si také neustále shání potravu, aby dohnal dlouhý čas, který prospal během zimy. Na jaře se živí výhonky a mladými listy a občas vybrakuje ptačí hnízdo nebo spolkne drobný hmyz. S blížícím se podzimem se jeho pozornost přesouvá k bobulím, ořechům, houbám a hlavně žaludům a bukvicím. Jen málokomu se ale podaří plcha mezi listovím zahlédnout, neboť tento malý obratný hlodavec je aktivní hlavně večer a v noci. Plch velký patří do čeledi plchovitých, z níž v Česku žijí 4 druhy. Plch velký, lesní a zahradní i plšík lískový se řadí mezi chráněné živočichy.

Video Blesk.cz z vypouštění plchů

Reportáž Praha TV z vypouštění plchů

vypousteni-plchu-prahatv