Ve čtvrtek 8. března se u nových rybníků v centru Královské obory Stromovka za účasti radní hlavního města Prahy pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí Jany Plamínkové uskutečnilo slavnostní předání dvou nových elektromobilů, které od hlavního města Prahy získala naše organizace. Obě vozidla – malou dodávku s korbou a osobní vůz – budeme využívat ve Stromovce, kterou stejně jako další parky celopražského významu spravujeme. Vozidla v celkové hodnotě přesahující 1,6 milionu Kč Stromovka dostala k 750. výročí od svého založení, které největší pražský krajinářský park slaví právě v tomto roce.

Jen při běžné údržbě najezdíme po Stromovce během jediného kalendářního roku v průměru více než 28 000 kilometrů. A od nynějška bude náš pohyb po parku výrazně ekologičtější. Při údržbě Stromovky nám bude pomáhat užitkový elektromobil s korbou Goupil G5 (cena 955 300 Kč bez DPH) a osobní elektromobil Peugeot Partner Electric (cena 658 000 Kč bez DPH), které naše organizace zakoupila z prostředků hlavního města Prahy a z dotace Státního fondu životního prostředí. Dodávka na elektrický pohon našim pracovníkům pomůže hlavně se svážením odpadků, které sesbírají mimo odpadkové koše na volných plochách parku. Každých 10 dní pracovníci shromáždí v průměru 9 m3 takových odpadků, za rok tedy skoro 330 m3.

Elektromobily neprodukují žádné výfukové plyny a škodlivé emise a jejich chod je velmi tichý, a tak bude tato změna v našem vozovém parku příjemná i pro samotné návštěvníky Stromovky.

Nová elektroauta Stromovka získala při příležitosti letošního 750. výročí od svého založení. Historie známého pražského parku sahá až do roku 1268, kdy jej jako Královskou oboru založil král Přemysl Otakar II.

Tisková zpráva hl. m. Prahy

elektroauta