Ekologická výchova

Návrat kalouse do Milíčovského lesa

Tento týden se uskutečnilo vypuštění zachráněného kalouse ušatého do Milíčovského lesa ve spolupráci Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy a zástupců MČ Prahy 11. Kalous se po téměř roční péči v záchranné stanici vrací na území městské části, kde byl v zuboženém stavu nalezen.

Mládě kalouse ušatého se do Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy dostalo v květnu minulého roku z Jižního Města. Už se nikdo nedoví, jaká náhoda či tragédie způsobila, že se velmi malé mládě ocitlo mimo hnízdo. Prochladnutí a patrně i hladovění způsobilo, že mládě bylo přijato do záchranné stanice ve velmi zuboženém stavu a napadené parazity. Několik prvních dní doslova bojovalo o život. Tuto bitvu ale naštěstí vyhrálo a časem se zcela zotavilo. Protože však ještě i na podzim bylo menšího vzrůstu, odsunuli ošetřovatelé Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy jeho vypuštění do přírody raději až na jaro.

 

 

Kalous ušatý patří mezi nejčastější sovy naší přírody. Odhaduje se, že v ČR hnízdí 4000 – 7000 párů. Živí se především drobnými savci (hraboši, rejsky…). Přizpůsobil se i životu ve městech. Zajímavý zvyk mají samci, kteří při námluvách tlučou křídly o sebe.

 

logo-barva