O tom, že ostré kovové zábrany proti holubům nejsou nic příjemného, se přesvědčil i poštolčí sameček v Loretánské ulici v Praze 1. Nedopatřením se mu totiž podařilo probodnout si dlouhým tenkým bodcem stehno skrz naskrz. Bodec mu sice v noze uvázl, ale poštolčí samec i přes zjevnou překážku dokázal létat a lovit. O jeho nelehké situaci se pracovníci naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy dozvěděli ze sociálních sítí, kde na poraněnou poštolku svou fotografií upozornil fotograf Milan Artýszek. Poštolce hrozilo nebezpečí infekce a také riziko, že se svým nedobrovolným doplňkem někde zachytí a uvízne tam. Proto se ji naši zvířecí záchranáři rozhodli odchytit a bodec jí odstranit.

Chytit však zvíře, které má k dispozici celou oblohu, není právě snadné. Naštěstí i na to mají naši lidé své metody. V tomto případě hrál hlavní roli křeček a sklopec. Poštolka je totiž predátor a lovec a nenechá se nachytat na mrtvou potravu, a proto jsme ji museli nalákat na něco živého. Ale nemějte obavy, křeček byl po celou dobu v bezpečí klece, kde mu nehrozilo žádné nebezpečí. Svůj hrdinský úkol tento malý hlodavec splnil a po dvou dnech do sklopce poraněnou poštolku nalákal. V neděli 29. března jsme díky tomu mohli našeho pacienta převézt k veterinární lékařce, která bodec vyndala a ránu mu vyčistila.

Poštolčího samce, který kupodivu neutrpěl žádné vážné zranění, jsme ještě týž den vypustili zpět do volné přírody, aby na něj jeho poštolčí družka nemusela dlouho čekat.

postolka

Autor fotografie: Milan Artýszek